neděle 25. května 2008

Ukrajinský hřbitov - Lada v Podještědí

Nedaleko Jablonného v Podještědí, na okraji lesa u osady Lada, se nachází vojenský hřbitov se zajímavým památníkem.


V Jablonném v Podještědí vznikl během první světové války dřevený zajatecký tábor, ve kterém byli od listopadu 1914 koncentrováni váleční zajatci Rakušanů (většinou Rusové). Jejich počet stoupl až na 12 tisíc, mnoho z nich zemřelo. Proto byl východně od údolní osady Lada, která patřila dominikánskému klášteru v Jablonném,  založen v prosinci 1914 hřbitov, tzv. ruský.

Rusové zůstali v Jablonném do října roku 1918. Již v březnu 1918, po uzavření mírové smlouvy mezi Ruskem a Rakouskem, se zajatí vojáci mohli volně pohybovat i mimo hranice tábora. Ve městě tehdy docházelo kvůli nevhodnému chování vojáku k mnoha nepříjemným situacím. V říjnu 1918 se zajatci vydali na cestu domů.

V květnu 1919 se v zajateckém táboře ocitlo asi čtyři a půl tisíce mužů Haličské ukrajinské brigády. Bojovali v polsko-ukrajinské válce za nezávislost Ukrajiny a byli Poláky zatlačeni na území Československa. Počet ubytovaných Ukrajinců stoupl na 6300, jednání o návratu se protahovala. Ukrajinci se snažili usadit se v kraji a získat zaměstnání, většinou v zemědělství, což ovšem vyvolalo negativní odezvu u místního obyvatelstva. Mnoho Ukrajinců, kteří zemřeli během dvouletého pobytu ve městě, bylo pohřbeno na hřbitove v Ladech.

V roce 1921 tu odcházející Ukrajinci vybudovali žulový památník s postavou ukrajinského pěvce s kobzou (kobza = drnkací hudební nástroj podobný velké kytaře. Jeho kolébkou je Ukrajina a Srbsko, své místo měl ale i v české hudbě, především při středověkých lidových zábavách) a s verši ukrajinského národního básníka Tarase Ševcenka:

"Sláva se nevytratí, světem půjde ve zkazkách 
a vyprávět se bude všude, co se přihodilo, 
kde je pravda a kde bezpráví 
a jakými dětmi své doby vlastně jsme".

 

Pohřbené ruské zajatce poté připomíná menši pomník z roku 1918, který stoji asi 20 metru od okraje lesa.

Pokud se budete chtít na toto místo vypravit, najdete je nedaleko Jablonného v Podještědí, z hlavní silnice Liberec – Děčín odbočte na Heřmanice v Podještědí, osada Lada se nachází po několika kilometrech vpravo. Kolem hřbitova vede modrá turistická značka do Mařenic. GPS souřadnice hřbitova jsou přibližne N 50°46'41.846", E 014°45'3.159".  

Žádné komentáře:

Okomentovat