pátek 2. května 2008

Kostel U Obrázku v Ruprechticích

Nad libereckými Ruprechticemi se tyčí jeden z nejkrásnějších kostelů v kraji - filiální kostel Matky Boží U Obrázku. 


Dnes Vás zavedu na jedno z nejhezčích míst v Liberci, ke kostelu U Obrázku. Toto místo je již déle než sto let cílem nedělních vycházek obyvatel Liberce a v poslední době je stále více navštěvován i turisty odjinud - třeba se k nim po přečtení tohoto textu připojíte.

 

Na kopci nad Ruprechticemi byla původne pouze studánka, jejíž voda byla údajně léčivá. Díky této vodě se uzdravil v roce 1806 ruprechtický rychtář Georg Weber, který tu o rok později nechal jako výraz díků postavit kříž v podobě kalvárie s postavami Panny Marie a svatého Jana a který nechal benediktinským mnichem z Broumova přemalovat starý mariánský obraz zavěšený nad studánkou. O deset let později uzdravila zázračná voda slepého chlapce z Raspenavy, což způsobilo velkou senzaci a přivedlo ke studánce ještě větší davy poutníků, než sem dosud mířily.


 



Roku 1883 dal zhotovit majitel pozemku poblíž studánky kamennou křížovou cestu lemovanou kaštanovou alejí. Pro větší pohodlí poutníků, kteří přinášeli do Ruprechtic prosperitu, byly U Obrázku zasazeny lípy poskytující stín v horkých dnech.

 

Poutníků přibývalo, Ruprechtice ani sousední Kateřinky vlastní kostel neměly, a tak logickým řešením byla stavba kostela na tomto požehnaném místě. Sbírka na kostel trvala 13 let, v roce 1905 se konečně sešlo dostatek finančních prostředků, byla vypsána soutěž, ve které zvítězili dva profesoři z c.k. státní průmyslové školy, architekti Kűhn a Fanta z Prahy, a mohlo se začít stavět. Stavitel Adolf Hübner dokončil tuto krásnou secesní stavbu v roce 1907, vysvěcena byla 27. července 1907 pražským světícím biskupem dr. Frindlem. Oficiální název kostela zněl Římsko-katolický jubilejní kostel U Obrázku.

 


V době komunismu byla stavba i s okolím ponechána svému osudu, takže listopadu 1989 se dočkala ve velmi dezolátním a zdevastovaném stavu. V letech 1995 - 1998 byl kostel důkladně rekonstruován a byla obnovena i křížová cesta. Jen kalvárie na svou obnovu stále čeká... Kostel se stal dominantou a ozdobou celého kraje, je viditelný z daleka a výhled od něj zejména směrem na Liberec a Ještěd je jedinečný.

 



Budete-li se chtít na toto místo vypravit, pak sem můžete dojet MHD - zastávka Blanická, případně dojít pěšky z ruprechtického náměstí. Z Lidových sadů sem vede také modrá turistická značka. Souřadnice GPS jsou N 50°47'44.475", E 015°4'47.071".

Žádné komentáře:

Okomentovat