středa 28. května 2008

Kaple sv. Anny - Mšeno, Jablonec nad Nisou

Jsou památky, kolem kterých často jezdíme či chodíme a přitom je ale vůbec nevnímáme. Kaplička sv. Anny v Jablonci nad Nisou - Mšeně patří k právě takovým.



Kaple sv. Anny ve Mšeně stojí v místech, kde (jak ostaně připomíná i tabulka na kapličce) stávala osada Mšeno založená při jedné z nejstarších skláren na Jablonecku připomínané k roku 1548. Jméno Mšeno v tehdejší češtině označovalo mšenné, tedy mechovaté místo (němeční osadníci to tady nazývali Grünwald, tj. Zelený les). Kolem sklářské huti postupně vyrostly další stavby a infrastruktura, Mšeno se stalo regulérní vesnicí, která se i později dále rozvíjela. Dokonce se tu v roce 1778 zastavil i císař Josef II.

Zhruba ve stejné době, pravděpodobně v letech 1780-1782, byla postavena i kaplička svaté Anny. Jedná se o nevelkou zděnou stavbu na obdélníkovém půdorysu u oltáře půlkruhovitě uzavřenou. Nad sedlovou střechu se vypíná malá věžička, ve které býval zvonek. Kaplička ve Mšeně za dobu své existence zažila leccos  - stavbu mšenské textilní fabrikyv roce 1798, zavedení elektrické dráhy z Jablonce do Rýnovic v roce 1900 i vybudování velkolepé mšenské přehrady v roce 1909. V té době bylo Mšeno kvetoucím městysem tvořeným hlavní třídou s městskými domky a ulicemi s rodinnými domky a zahradami. V roce 1962 bylo  připojeno k Jablonci nad Nisou a v koncem 70. let naprosto změnilo svůj vzhled. Staré Mšeno bylo zbouráno a byla zahájená nová, socialistická paneláková výstavba. Pamětníci vzpomínají, že se na mšenské přehradě konávaly závody plachetnic - poté, co byly kolem vystavěny mnohopodlažní panelové domy, vítr utichl...
Kaplička sv. Anny tohle přežila, však je také od roku 1958 zapsána v seznamu nemovitých kulturních památek. V  letech 1998-2002 byla zrekonstruována členy recesistického sdružení Pánský klub přátel šachu a předána městu. Nachází se tedy ve velmi dobrém stavu, je ale veřejnosti trvale nepřístupná a tak si ji můžete prohlédnout pouze zvenčí a dovnitř do interiéru jen přes sklo nahlédnout.
Kapličku najdete na GPS souřadnicích N 50°44'9.562" a E015°10'3.613", resp. na ulici Palackého v blízkosti kruhového objezdu. Zkuste si ji někdy všimnout:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat