středa 28. května 2008

Balvan Bručoun

Znáte Bručouna? Dříve to bývalo turisticky oblíbené místo, dnes už sem ale zabloudí jen málokdo...



Mezi Libercem a Jabloncem, na Harcovském hřebeni pod Klášterním vrchem, stojí jedna geomorfologická zajímavost. Je to asi 3 metry vysoký kámen Bručoun se skalním hrncem. Řeknete si asi - co je to za zvláštnost, vždyť skalní hrnce, nebo též skalní či obětní mísy jsou v Jizerkách  docela běžnou záležitostí, jenže u Bručouna je tomu jinak. Jeho skalní hrnec se totiž nenachází na vrcholu skály, jak bývá zvykem, ale je vyhlouben do boku balvanu. To je, co? Došlo k tomu asi tak, že skalní mísa vznikla působením povětrnostních vlivů a vody přirozeně na vrcholu kamene, ovšem ten se po nějaké době odloupl od původního skalního bloku a zřítil se tak, že hrnec zůstal na boku.


 


Další zvláštnost této skály se pojí s jejím jménem: Bručoun. Balvan totiž dříve bručel a strašidelně hvízdal! Věřilo se, že to způsobují  lesní skřítci, kteří hlídají poklad ukrytý ve zdejších skalách a aby si ukrátili dlouhou chvíli, tak si bručí a prozpěvují.  Neobvyklé zvuky měl ale na svědomí vítr, který se proháněl spárami a prohlubninami hrnce. Dnes už kámen nebručí, průduchy zarostly a zbyla jen pověst. 




Na kameni se kdysi nacházela deska s reliéfem a nápisem „Brummstein“. Byla asi z nějakého cenného kovu, a tak už ji dávno kdosi kamsi „přemístil“. Zůstalo po ní jen pár otvorů ve skalním bloku… Kdybyste se chtěli na Bručouna podívat, najdete ho nad Lukášovem, na přibližných GPS souřadnicích N 50°45'23.796", E015°7'59.142". Turistické značky sem nevedou, jen neznačené pěšiny, ale s mapou to určitě zvládnete.


Žádné komentáře:

Okomentovat