neděle 9. dubna 2017

Opičák


Opičák, to je lesík nedaleko libereckého letiště a průmyslové zóny Sever, místo, kam zpravidla chodíme venčit pejsky z blízkého útulku. Opičák je místo, kde si příroda dělá, co chce - v roce 2012 ho právě za tímhle účelem vykoupil Český svaz ochránců přírody. 

Původně tu bývala  panská cihelna, kterou založil hrabě Eduard Clam-Gallas v roce 1757. Cihlářské hlíny byly vytěžený na ploše cca 11 ha až do hloubky cca 5 metrů - prý přitom byly nalezeny dva mamutí zuby. Plánovalo se tu snad i otevření uhelného dolu. Během hospodářské krize v 30. letech byla cihelna utlumena a posléze zanikla. Později tu snad bývalo vojenské cvičiště a skládka. Není jasný ani původ dnešních tůněk, tzv. nebeských rybníků (pozůstatky po těžbě? krátery po bombardování letiště za 2.sv.války?). 

V lokalitě se lesnicky nehospodaří, jen se odstraňují invazivní rostliny a dřeviny (typicky křídlatka). Dřevní hmota je ponechána jako biotop hmyzu a hub. Byla tu vybudována ptačí pozorovatelna, osazeno několik informačních panelů a udržuje se průchodnost základní sítí cest. 

























Moje starší články o lokalitě:

Žádné komentáře:

Okomentovat