pátek 7. listopadu 2008

Kousek po Staré poutní cestě

Podnikli jsme výlet na úpatí Jizerských hor, procházkou z Hejnic do Raspenavy přes Ferdinandov a Lužec. Poněkud neplánovaně jsme si přitom prošli maličkou část Staré poutní cesty, po které kdysi putovali poutníci mířící za zázračnou soškou Panny Marie s dítětem do Hejnic. Počasí moc nepřálo, pár fotek přesto nabízím. Dali jsme si předsevzetí, že si stezku projdeme někdy celou, pak určitě přibudou hezčí obrázky.

(původně publikováno 7. 11. 2008)

Stará poutní cesta

Stará poutní cesta vede z Oldřichovského sedla ke svatému obrázku v hejnické bazilice Navštívení Panny Marie. My jsme si prošli krátký úsek, který je ale bohatý na drobná zastavení - jsou tu celkem troje boží muka a k tomu krásné výhledy, rybník Netík atd. Šli jsme "v protisměru", tedy z Hejnic, takže první na řadě byla Wildnerova boží muka, která stojí nad korytem Smědé v Lužci.
V roce 1862 je vybudoval je statkář Ignatz Wildner z Raspenavy, čp.1. (otec onoho Josefa Wildnera, který přišel o život v lomu na úpatí kopce Na hrátkách). V roce 2003 boží muka zrekonstruovalo občanské sdružení Frýdlantsko.
Ó přijďte všichni,
poklekněte zbožně
a modlete se k svému spasiteli,
který za naše hříchy

dokonal svou cestu na kříži.


 



Cesta se po pár set metrech na turistickém rozcestí dělí, podél vodního toku pokračuje zelená, my jsme odbočili vlevo na modrou. Čekala nás další boží muka, kam byly prý v devadesátých letech vsazeny dva obrázky, jeden z nich s hejnickou madonou.



Další monumentální boží muka s Kristem na kříži a rudým srdcem jsou nedaleko odsud vlevo od cesty.

 

Posledních několik fotografií je od romantického rybníka se jménem Netík.


 



Žádné komentáře:

Okomentovat