neděle 4. května 2008

Kostel ve Velkém Valtinově

Chystáte-li se na výlet do Podještědí, a máte-li rádi místa se zajímavou atmosférou, zastavte se ve Velkém Valtinově.

(původně publikováno 4. 5. 2008)



Dva kilometry od Jablonného v Podještědí leží vesnice Velký Valtinov. Její zřejmě největší chloubou je krásný barokní kostel sv. Jana Nepomuckého, který nechal v roce 1729 postavit zdejší pán Jan Jáchym Pachta z Rájova. Stavba je zvnějšku osmiboká, zevnitř čtvercová. Vnitřní výzdobu představují nástropní malby oslavení sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava, hlavní oltář je tvořen freskou s vynikajících italským obrazem sv. Šebestiána ze 17. století. Nepodařilo se mi zjistit, jestli je běžně možné si interiér prohlédnout, mně se to dnes podařilo díky výstavě výšivek, která se tu konala. Kostel  byl zrekonstruován v roce 1997.

  



Vedle kostela stojí několik soch,  které sem byly přeneseny z okolí. Spolu s kostelem vytvářejí zákoutí, které zve k zastavení. Jedná se pravděpodobně sv. Markétu s drakem u nohou, sv. Jana Nepomuckého s ukřižovaným Ježíšem v ruce,  sv. Prokopa s čertem u nohou a nějakého dalšího mučedníka s palmovou ratolestí v ruce - možná sv. Víta? Prázdný podstavec naznačuje, že tu bylo původně o jednu sochu více... Další dvě sochy, sv. Marie a sv. Jan Evangelista, které spolu s dřevěným křížem, na kterém visí plechový Kristus, vytvářejí Kalvárii, najdete hned přes silnici, kousek od turistické tabule. Určitě se Vám tady bude líbit.


  

  



Velký Valtinov najdete na silnici vedoucí z Jablonného v Podještědí do Zákup, dá se sem dojet i vlakem. Kostel najdete na GPS souřadnicích  N 50°44'36.474", E 014°44'7.161".

  

 


Žádné komentáře:

Okomentovat